CIRKULÆR SJÆLLAND

Kommuner, affaldsselskaber og erhvervsfonde i Region Sjælland går sammen om udvikle cirkulære og affaldsfrie samfund. 

Det er en bunden opgave at stoppe spild af materialer og fødevarer, at genbruge og genanvende, og at minimere udledningen af CO2 fra vores forbrug. Vi bliver derfor nødt til at ændre måden vi producerer, forbruger og bortskaffer alt fra byggematerialer til fødevarer. Det er en stor omstilling med mange perspektiver i spil og utallige steder at tage fat. Det kræver, at vi går sammen på tværs af perspektiver, fokuserer vores indsatser og arbejder for omstillingen med hvert skridt vi tager. 

For at sikre et cirkulært og affaldsfrit samfund, går kommuner, affaldsselskaber og erhvervsfonde i Region Sjælland nu sammen. 

Partnerene tager fat indsatser inden for to spor i den cirkulære omstilling: Byg brugt og Det store spisekammer. Det gør vi fordi, byggeriet i dag står for 35 procent af al affald der produceres i Danmark. Og fordi vi sammen skal tage stilling til hvordan biomasserester fra vores landbrug og fødevareproduktion bidrager bedst til værdiskabelse i vores samfund. Indenfor sporene har vi afgrænset yderligere og vil i løbet af projektet gennemføre indsatser for at stoppe spild af byggematerialer på byggepladser og udvikle forslag til, hvordan vi kan bruge rester fra landbrug og fødevarefællesskaber til nye fødevareprodukter.

I projektet gennemfører Dansk Symbiosecenter screeninger af potentiale for energi– og/eller ressourcebesparelser af udvalgte virksomheder indenfor byggebranchen og af større byggepladser. På baggrund af screeningerne udvikles forslag til grønne forretningsmodeller, med særlig focus på inddragelse af socialøkonomiske virksomheder.

JOHAN IB HANSEN

JOHAN IB HANSEN

Projektleder

johanib.hansen@kalundborg.dk
Mobil: +45 30 31 18 95

PARTNERE:

Gate 21, Køge Kommune, Odsherred Kommune, Slagelse Kommune, Lejre Kommune, Næstved Kommune, Kalundborg Kommune, ARGO, Roskilde Universitet (RUC), Dansk Symbiosecenter og Nordisk Center For Lokale Fødevare (NCLF).

PERIODE:

Januar 2019 – November 2020

BESØG DANSK SYMBIOSECENTER

Udfyld besøgsformularen, hvis du vil høre om industrielle symbioser og Kalundborg Symbiosen.

X